Kontakt

Kontakt Peter Leth for spørgsmål, medlemsskab eller andet omkring Medier for Alle. 

Email peter@pluk.dk eller ring på 51522387

Det er også en god ide at blive medlem af Medier for Alle-gruppen på Facebook. Her får du de seneste nyheder, kan stille spørgsmål og på andre måder være godt opdateret. 

Kontakt os gerne.

Formålet med Medier for alle er at understrege at der findes en sikker og brugbar vej for at være nysgerrig og tilegne sig ny viden.

Formål

Formålet med Medier for Alle, er at du kan lære om mulighederne for at finde indhold, som du må bruge, sikkert og lovligt – kreativt og lærerigt.

Vores målgruppe er egentlig bred, da det jo naturligt har alles interesse at vide hvordan man kan begå sig sikkert, frit og lovligt på nettet, men erfaringen viser også at særligt uddannelses- og folkeoplysningsområdet er de første områder i samfundet til at tage denne viden til sig.

Men åbent indhold er i dag også en markør indenfor velfærdsteknologi, turisme, forretningsmodeller i erhvervslivet såvel som et demokratisk anliggende, som man fx også ser understøttet politisk (Unesco, EU m.fl.)

Så medier for alle er først og fremmest et sted, hvor du kan opleve medier som er noget for dig – og noget for alle.

 

 

Produceret af

 

Medier for alle er udviklet og produceret af Peter Leth. Materialet er overdraget til foreningen OpenDenmark, som også har fået overdraget rettighederne til domæne og hjemmeside.

Hvis du vil støtte denne side, og udviklingen af materialer og informationer om at kunne bruge frie og åbne ressourcer, vil vi anbefale, at du melder sig ind i foreningen OpenDenmark. Du kan også hyre undertegnede til at holde oplæg og workshops om det åbne. En sådan aftale vil altid betyde at en del af min forberedelsestid lægges i at opdatere og forbedre denne side – til alles glæde.

 

Licens

Alt indhold er cc:by-sa med mindre andet er angivet. Korrekt kildeangivelse er “SIDEN cc:by-sa medierforalle.dk” – linket til krediteringen må meget gerne være mere specifikt, fx til en underside i materialet.

Er du i tvivl om kopiering, indlejring, kreditering eller andet. Så kontakt os først. 

Cookies 

Medier for alle er udviklet til at være et frit og åbent tilbud til alle.

Der er ingen cookies, sporing eller på andre måder noget der fanger dine oplysninger eller aktiviteter. Vi indsamler kun trafiktælling via et open source modul fra GoatCounter. Disse oplysninger er anonyme og giver kun informationer om styresystem, devicetype, browser, nation, tidspunkt og sidebesøg. 

Disse informationer bruger vi til at kunne registrere interessen for sider og undersider, sådan at vi også kan målrette vores udvikling på baggrund af disse oplysninger.

Informationer om besøgstal er ikke offentlige. 

 

Foto cc:by-sa Kristina Alexanderson.

Tak til 

Vil vi gerne have lov til at takke følgende personer, virksomheder og institutioner for deres støtte til Medier for alle:

  • Majken Astrup (for skarp hjælp med udvikling)
  • Merete Sanderhoff (for opmærksom kritik)
  • Rikke Falkenberg (for herlig sparring)
  • Katrine Skydsgaard (for konstruktive drøftelser)
  • Britt Alstrøm (for feedback)
  • Simon Højgaard (for opstramning, e-læring, udvikling og friske øjne)
  • Karina Jull (for grafisk og sproglig sparring)
  • alle medlemmer af OpenDenmark
  • Webtjenesten LærIT (for deres oprindelige bidrag til udviklingen af materialet)
  • Viborg Kommune (for deres støtte og sparring)
  • Sønderborg Kommune (for deres støtte og sparring)
  • Aabenraa Kommune (for test)
  • Ringkøbing-Skjern Kommune (for nogle af de først tests)

 

“Det er afgørende for vores samfund, at vi formår at indgå i fællesskaber, og at vi interagerer på måder, som vi selv og vores omgivelser synes ordentlige.

Med åbne licenser, fx fra Creative Commons, har vi værktøjer, der kan være med til at formulere spilleregler for et trygt og godt fællesskab.

På den korte bane får vi foræret adgangen til enorme mængder viden og materialer, som vi kan bruge i skolen og i livet.

På den lange bane får vi etableret en sund og bæredygtig ramme for samarbejde, læring og fællesskab.

Derfor er viden om åbne licenser og ophavsret afgørende for, at vi har det godt sammen – også på nettet.”

Peter Leth

Formand OpenDenmark & chapter lead Creative Commons Danmark

Film og bøger

Bog: Creative Commons for alle

Bogen Creative Commons for alle (pdf), henvender sig til lærere i folkeskolen og stiller skarpt på, hvordan vi kan udvikle og understøtte en rig og levende mediekultur i undervisningen. Bogens undertitel “400 millioner nye muligheder for bedre it-didaktik i folkeskolen” røber bogens alder (2011), men mange ting i bogen vil stadig være aktuelle og relevante.

Gennem bogens 150 sider får du i kapitel 1 en vurdering af åbent indholds betydning for vores didaktik og vores elever. Kapitel 2 gennemgår loven om ophavsret. Kapitel 3 gennemgår Creative Commons mens kapitel 4 præsenterer godt 30 steder på nettet med åbne mediesamlinger

Forfatter Peter Leth
Udgivet af webtjenestenen LærIT,
Licens: cc-by-nc-sa.
Udgivelsesår: 2011.

Bog: Made with Creative Commons
Er du interesseret i at læse om hvordan forretningsmodeller kan indtænke åbne licenser, så er denne bog sikkert lige noget for dig. Bogen, der er skrevet i 2017, af to nøglepersoner hos Creative Commons, Paul Stacey og Sarah Pearson er delt op i to afsnit.

Det første afsnit fokuserer på hvilket samfund vi er i gang med at blive eller bevæge os hen imod, i takt med at fællesskab, stat og markedet er størrelser der ændrer sig, og hvilke mekanismer vi kan forvente os af disse ændringer set i lyset af vores teknologiske og kulturelle muligheder.

Det andet afsnit tager dig, gennem en række cases og interviews, tæt på 24 virksomheder og enkeltpersoner, der lever af eller med åbne licenser. Her kan du blandt andet møde Arduino, SparkFun, Wikimedia og mange flere.

Bogen kan downloades og købes her.

Made with Creative Commons. Paul Stacey and Sarah Pearson. Licens: cc:by-sa. Udgivelsesår 2017.

Film: The internets own boy

https://www.youtube.com/watch?v=3Q6Fzbgs_Lg

Dokumentar fra 2016.

Gribende dokumentar om aktivisten Aaron Schwartz kamp for åbne forhold. En kamp der endte med at koste ham livet.

The film follows the story of programming prodigy and information activist Aaron Swartz. From Swartz’s help in the development of the basic internet protocol RSS to his co-founding of Reddit, his fingerprints are all over the internet. But it was Swartz’s groundbreaking work in social justice and political organizing combined with his aggressive approach to information access that ensnared him in a two-year legal nightmare. It was a battle that ended with the taking of his own life at the age of 26. Aaron’s story touched a nerve with people far beyond the online communities in which he was a celebrity. This film is a personal story about what we lose when we are tone deaf about technology and its relationship to our civil liberties. (Kilde)

Film: Good copy bad copy

https://www.youtube.com/watch?v=o-35d3HRN38

Dokumentar af blandt andre Henrik Moltke (tidligere Public Lead i Creative Commons Danmark). Denne film var måske min første store aha-oplevelse, til at forstå hvor mange problemer ophavsret og digital kreativitet kan skabe for hinanden.

Udgivelsesår: 2013.

Video: Debat om The right to remix

https://www.youtube.com/watch?v=ddhN_uaxQoo 

Debatprogram fra Stream, der var et debatprogram fra Al Jazeera. Programmet her er herligt fordi det italesætter alle de spændinger, der oprindeligt har drevet ideerne og ildsjælene i Creative Commons frem.

Udgivelsesår: 2012.

Videovejledninger

Mange videovejledninger til Medier for alle ligger på Vimeo i dette album. Vejledningerne i dette album er udgivet under cc.by LærIT.

Nyere videovejledninger vil ligge på OpenDenmarks youtube-kanal.