Science in School
Science in school er et super spændende naturvidenskabeligt tidsskrift udgivet af EIROforum, der er stort europæisk samarbejde af tværnationale videnskabsorganisationer. De udgiver fem numre om året, der alle kan hentes frit fra deres hjemmeside.
Derudover så er det tydeligt at se hvilken licens, som teksten i en artikel er udgivet under, og da langt størstedelen af deres artikler enten er cc-by eller cc-by-sa licenseret, betyder det også at du med disse licenser fx kan oversætte og tilpasse teksterne, sådan at du fx har dine egne øvelsesvejledninger og baggrundsartikler.
Nemt og sikkert – og samtidig med afsæt i noget af verdens bedste naturvidenskabelige forskning.
Fordele
Herligt site med fokus på inspiration, forståelse og undervisning for børn og unge indenfor naturvidenskab.
Fagligt velegnet til
At inspirere din undervisning som lærer og til at inspirere og kvalificere elevers forsøgs- og laboratoriearbejde.
Sådan siger du tak
Science in school benytter Creative Commons licenser til langt de fleste af deres artikler. Billeder og illustrationer er krediteret lige ved hvert billede.
Gengivelse af artikler, der er udgivet under en Creative Commons licens, skal derfor opfylde de normale betingelser, der er for cc-licenser; at du skriver Kilde: ARTIKEL LICENS FORFATTER og hentet fra Science in School og gerne et link til artiklen eller udgivelsen.
Til læreren
Science in school har fire centrale menupunkter i menuen øverst, som er gode at kende:
All issues – er en samlet oversigt over alle deres udgivelser. Hver udgivelse rummer en række artikler.
Inspure – artikler med inspiration, fx fascinerende ny forskning (Orange artikler)
Understand – fremhæver artikler der går i dybden med forklaring og beskrivelse af et emne eller et fænomen. (Grønne artikler)
Teach – der fremhæver artikler med undervisningsforløb (Blå artikler)
Uanset om du vælger inspire, understand eller teach kommer du til en oversigt, hvor du derudover har mulighed for også at filtrere efter aldersgruppe. Sådan at du på den måde får en guide til
Derudover kan du orientere dig på siden Copyright, hvor du tydeligt kan læse hvordan du skal forholde dig til ophavsretten på siden. De har nemlig en klar adskillelse mellem tekst og andre medier. Teksten er overvejende cc-by eller cc-by-sa, med ganske få undtagelser. Du finder altid!! information om hvilken licens din artikel er udgivet under i bunden af siden (ved web) og nederst ved logoet (i pdf-formatet). Er du i tvivl, så lad materialet være eller skriv til Science in School og få hjælp.
Sådan gør du
Lær at hente artikler
Det er nemt at hente 3D-modeller på My Mini Factory.
- Vælg “Explore” på My Mini Factory og klik på en kategori. Du kan også klikke på søgefeltet øverst og taste et søgeord (engelsk).
- Find en 3D-model, som du kan lide.
- Hent modellen ved at klikke på “Download” og bagefter “Download Only”.
- Du må gerne sige tak, men det er ikke et krav.
Tools til Medier
Tools for alle
Har du brug for værktøjer og tjenester til jeres forsøg og opstillinger? Så tjek også Tools for Alle, der sætter fokus på åbne og frie værktøjer. Alle portrætter kommer med udførlige vejledninger.
Vi anbefaler
… at du kun bruger indhold, som du må bruge. Se hvordan her.
AI for Alle
AI for alle
Det er oplagt at du forholder dig til Science in school som en faglig ressource til en række naturfag. Men da teksten jo er på engelsk kan det også give god mening at arbejde med den og fx få lavet nogle solide danske oversættelser.
Til den opgave kan det være nyttigt at arbejde med ai-teknologi, til at få lavet den første version af en given artikel på dansk.
På vores side aiforalle.dk har vi fokus på hvordan vi kan arbejde med åbne ressourcer, overholde licensbetingelser, producere til egne ideer og behov samt at lave solide udgivelser, kildeangivelser og licensangivelser i overensstemmelse med kildernes betingelser og vilkår.
Vi anbefaler
… at du kun bruger indhold, som du må bruge. Se hvordan her.
Science in school
Tekst og OER
Senest redigeret i juni 2025
Forfatter: Peter Leth
Kilder:
Topbillede af Alexas Fotos, Pexels