medier for alle / ZBC

Åbne medier & tools
til din uddannelse

Automatik, Proces & Transport

Her lister vi fx de uddannelser op som vi putter under denne paraply

Business  EUX  HTX

Økonomi, innovation, HHX … 

Byggeri & Industri

Murer, VVS, Struktør… 

Fødevarer

Konditor, Kok, Kantine, Bager, Slagter, Smørrebrød… 

Pædagogiske uddannelser

Pædagogisk assistent.

Sundhed & Pleje

Omsorg, hjemmepleje, SOSU …

Kom godt i gang

Digitale værtøjer

Har du brug for tip til værktøjer og tjenester til dit studie eller praktik? Tjek vores oversigt og kom godt i gang

Er du skarp til at bruge medier 

Hvad med at prøve vores lille “test dig selv” – hvor du bliver udfordret på ophavsret og kildekritik.

Spørgsmål & Svar

Hvad skal jeg her?

Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula. Sed porttitor lectus nibh. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Curabitur aliquet

Hvornår får jeg brug for det her?

Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque

Hvad kan jeg bruge åbne medier og tools til

En god grund til at lære om åbne medier og tools, er at det er indhold og værktøjer, som du altid må bruge. Både når du er under uddannelse, men også når du er praktik eller i arbejde. Så når du fx lærer at bruge et kort til at analysere kundegrupper i skolen, er det også et kort som du kan bruge på din fremtidige arbejdsplads. 

Kan jeg ikke bare downloade hvad jeg vil

Alle der har skrevet en tekst, taget et billede, sunget en sang eller har lavet noget andet, har retten til det der kan kaldes for deres værk. Den ret, som er beskyttet med en lov om ophavsret, betyder at hvis nogen tager deres værk, så kan de sagsøges og kræves erstatning fx 3500,- hvis andre har downloadet og brugt ens billede. 

Så vi må altså ikke downloade andres indhold – og det kan straffes, hvis vi alligevel gør det. Meeennn… nogle mennesker har tænkt at de gerne vil dele deres indhold og give andre lov til at downloade. 

Når vi må downloade og bruge et medie, kalder vi det for et åbent medie. De må gerne hentes og bruges – men ikke uden betingelser. Når du besøger portrætterne her på Medier for Alle og på Tools for Alle, så kan du læse hvilke betingelser der følger med. 

Jeg er i tvivl om jeg må bruge det

Hvis du finder indhold, som du er i tvivl om må bruges, så kan du fx prøve at se efter en Creative Commons licens. Prøv fx med genvejen Ctrl + F at skrive “creative” og se om der dukker noget op. Du kan også prøve at se efter kontaktoplysninger og så få fat i den eller de personer, der har udgivet indholdet, eller du kan gå på jagt andre steder og finde noget tilsvarende.