Forløb #11

Regn på solcellerne

Velkommen til denne side, hvor du lærer hvordan du kan lave beregninger på solcellestrøm og blive skarp på placering og produktion. 

Tid: 60 min.
MÅL: 5-8.kl.
Tool: SDFIKORT
Lærervejledning

Tema: Klimahandling
Fokus: Energi 
FAG: Matematik
Open BY: Furesø

Velkommen

Forklaring

Vi bruger energi til en masse – og vi bruger en masse energi. Men vores energi kommer, som du sikkert ved fra rigtig mange forskellige steder og fra mange forskellige energikilder. 

Solceller kan fx bruges til at omdanne solens energi til elektricitet – når solen skinner. 

Du kommer til at lære

hvordan du kan lave smarte målinger på de nyeste luftfoto fra dit område, og du lærer at beregne produktion ud fra enkle tommelfinger-regler.

På billedet herunder kan du se en måling på et tag. Det er ca. 93 meter langt og 6 meter bredt. 

Opgave

Kan du komme med en god forklaring på hvorfor jeg kun har målt den ene halvdel?

Ressource

Besøg kortet og lav dine egne målinger.

Se filmen Mål længde og areal her, hvis du vil lære måleværktøjet at kende.

Nøgletal

Herunder kan du finde nogle nøgletal og nogle “slag på tasken”. Et slag på tasken er et udtryk man bruger, når man gerne vil sige at man vil give et bud på hvad det rigtige tal kan være. Det er nok et udtryk, der kommer fra at handle. 

Man kan fx ikke sige at alle elbiler kører præcist 5 km på en kWh eller at en solcelle giver 200 kWh pr år. Men det er tal som er i nærheden af det gennemsnitlige. 

Hvis du finder nogle andre tal, kan du jo prøve at sammenligne og diskutere på klassen, hvis du mener der er nogle tal, som er bedre at bruge. 

Areal

En kvadratmeter solcelle kan ca. lave op til 200 kWh strøm om året.

En kvadratmeter solcelle kan ca. lave 200 Watt når den yder bedst.

Forbrug pr. person

En person bruger i runde 1000 kWh om året, hvis man sparer lidt på strømmen eller hvis man bor flere på samme adresse.

Forbrug elbil

Elbiler kører i runde tal 6 km på en kWh om sommeren og 5 km på en kWh om vinteren.

Hvad koster det?

I runde tal kan man regne med at det koster ca. 10,- / kWh at få et solcelleanlæg leveret og monteret på et tag. Så hvis det er 30 m2 og kan lave 6000 kWh om året, koster det ca. 60.000,- i indkøbspris. Det kan blive billigere, hvis det er et større tag eller hvis det kan sættes på jorden.

Hvad koster solceller i co2?

Der er flere faktorer der spiller ind på det spørgsmål. Det vigtigste er hvilken type energi (grøn eller sort) der er brugt til at lave solcellen.

“Set over hele sin levetid kan et solcelleanlæg producere strøm med en gennemsnitlig CO2-udledning ned til 20 gram pr kWh. Til sammenligning udledes hele 800-1000 g CO2 pr kWh strøm produceret gennem kulkraft eller 600 g CO2 pr kWh produceret ved naturgas.” Link til kilde  

Regnestykker i praksis

Hvad ligger på dit tag?

Kan du finde, der hvor du bor? Så prøv at mål arealet af det område af taget, som du tænker man vil kunne have solceller på. 

Gem opmålingen som et billede og lav en beregning på hvor mange kWh, et anlæg af denne størrelse vil kunne producere. 

Hvad kan den produktion række til? 

Hvor mange km ligger der på taget?

Hvor mange km vil en elbil kunne køre med den produktion, der ligger på det tag, du har målt på?

På arealjagt

Lad os gå på jagt efter gode arealer til solceller. Når du finder et godt sted, så tegn arealet op og gem det som billede. Forklar os andre hvad du har fundet. 

Lærervejledning

Kære lærer

Alt hvad du finder på denne side er lavet for at det gerne skal være spændende, konkret, relevant, realistisk og aktivt medinddragende for jer at arbejde med klimahandlinger og klimadata i undervisningen.

Alle forløb er bundet op på at du kan gå i gang med din klasse og dit fag ud fra det du finder her. Hvert forløb er lavet sådan at du kan se hvilke fag og temaer, som forløbet passer til, og du kan se hvor lang tid vi foreslår at forløbet kan vare.

Der er videogennemgange af alle de steder hvor det bliver lidt teknisk. Vi foreslår at I ser vejledningerne sammen.

Er du tilfreds?

Du er vores vigtigste gæst på Medier for Alle - for det er dig, der som lærer, forsøger at gøre viden om åbne medier brugbart for eleverne. Tak.

Men er du tilfreds med Medier for Alle? Ellers kontakt Peter Leth, for så kan vi måske gøre siden bedre med dine tanker og erfaringer.

Mere klimahandling

med fokus på

Energi

Transport

Affald & Genbrug

Jorden

Indkøb & Adfærd

KOLOFON

#11 Regn på solcellerne

Dette forløb er en del af Medier for Alles temaside “KlimaHandling” Formålet at støtte undervisning i klimahandling i at anvende åbne medier og åbne data i arbejdet.

 

Sidens mediekilder

Sidens topbillede: collage af billeder fra Unsplash cc-by-sa Peter Leth

Opdateret

maj 2023

Forfatter

Peter Leth