Forløb #66

uMap byg dit eget kort

Tjenesten uMap kan (som navnet antyder) gøre dig til mapper. Du kan altså arbejde som kartograf og lave nogle små simple og nyttige redigeringer, lægge importerede data på og tegne dine symboler, forklaringer og informationer ind for netop det område, som du ønsker. Værktøjet bygger ovenpå Open Street Map, så hvis grundkortet ikke er perfekt, kan du jo selv forbedre det (se forløbet #60 Tegn et landbrug). 

Tid: 60 min.

Lærervejledning

Velkommen

uMap er et værktøj, som giver dig mulighed for at tegne og udarbejde dine egne kort. Værktøjet er herligt fordi du også kan importere data og endda samarbejde med andre. 

Se film

Vi skal arbejde med

  • Mapillary – hvor vi henter data fra
  • uMap – hvor vi tegner vores egne kort
  • OpenRouteService –  hvis du vil hente flere data

Ressourcer

Forberedelse

Inden du går i gang

uMap er et værktøj, der kræver at du opretter en bruger, hvis du fx vil gemme og genoptage dit arbejde. 

Vi anbefaler

Vi anbefaler, at du opretter en konto på OpenStreetMap, som du kan benytte til logge ind på uMap med. Men vi må også nævne, at der kan være arbejdspladser, kommuner eller uddannelser, der kræver at der er indgået en databehandleraftale. Vi skal ikke rådgive jer omkring databehandleraftaler, men blot måske påpege, at der næppe afgives personfølsomme eller personrelatérbare informationer ved at tegne i uMap. Så inden I får et nej fra jeres dpo, så bed i det mindste vedkommende undersøge om OpenStreetMap ikke kan blive godkendt. 

Sådan gør du 

Trin for trin

Leg med uMap og få en første oplevelse af hvad det kan. Del linket til dit kort med en kammerat, og drøft kortet sammen. 

Efter første leg, så brug uMap til at lave et kort til en bestemt begivenhed. 

Tredje opgave sætter fokus på import af geo-data fra andre tjenester, fx Mapillary eller OpenRouteService. 

Herefter can You Map on uMap. 

Opgaver & Udfordringer

(1) Kom godt i gang

Besøg uMap (du behøver ikke logge ind). Besøg nogle eksempler og lav derefter dit eget kort i de næste 10 minutter.  Vis det til en makker og snak sammen om hvad vi kan lave af kort, med hvilke indhold og formål og fortæl hinanden hvordan I har gjort.  

(2) Begivenhed med kort

Brug uMap til at tegne punkter, linjer og arealer ind i et lokalt kort. Forestil dig at der fx skal være en byfest eller et traktortræk.

Se eksempel nr 1 herunder

(3) Import fra Mapillary

Besøg portrættet Mapillary og se i afsnittet “Dataudtræk” filmen “eksport geo-JSON”.

Besøg herefter Mapillary og gør som du har set i filmen – eksportér fx lygtepæle i et mindre område. Når du har gem datalaget som en geo-JSON på din computer kan du gå videre.

Besøg portrættet uMap og se filmen “Importér data”.

Besøg herefter uMap (log dig ind) og zoom ind på det område, som du har data fra. Vælg herefter at importere dine data, sådan som du netop har set i vejledningen.

Tag et kig i de to andre videovejledninger om at arbejde med data på uMap. Derved lærer du at håndtere dine importerede data både som lag og som objekt.

Del linket til dit kort, og lad andre kommentere på kortet.

 

Eksempel

Naturområde

Eksemplet herunder er et kort lavet som materiale til et høringssvar til Naturstyrelsen (2021).

Nu kan du

Du kan

  • tegne punkter, linjer og arealer i uMap
  • bestemme farver, former og størrelser på dine elementer
  • importere data
  • udgive og dele dine kort med dine brugere

Psst

Hvis du synes det er spændende at arbejde med det her, så se også lige hvad man kan her..

Lærervejledning

Kære lærer

Alt hvad du finder på denne side er lavet for at det gerne skal være spændende, konkret, relevant, realistisk og aktivt medinddragende for jer at arbejde med klimahandlinger og klimadata i undervisningen.

Alle forløb er bundet op på at du kan gå i gang med din klasse og dit fag ud fra det du finder her. Hvert forløb er lavet sådan at du kan se hvilke fag og temaer, som forløbet passer til, og du kan se hvor lang tid vi foreslår at forløbet kan vare.

Der er videogennemgange af alle de steder hvor det bliver lidt teknisk. Vi foreslår at I ser vejledningerne sammen.

Er du tilfreds?

Du er vores vigtigste gæst på Medier for Alle - for det er dig, der som lærer, forsøger at gøre viden om åbne medier brugbart for eleverne. Tak.

Men er du tilfreds med Medier for Alle? Ellers kontakt Peter Leth, for så kan vi måske gøre siden bedre med dine tanker og erfaringer.

KOLOFON

#66 Umap byg dit eget kort

Forløb på Medier for Alles har til formål at støtte undervisning i at anvende åbne medier og åbne data.

Sidens mediekilder

Sidens topbillede: foto fra Unsplash

Opdateret

juni 2023

Forfatter

Peter Leth