Medier for alle – for eksperter

På denne side kan du finde afsnit om:

Medier for alle – er du ekspert?

En ekspert har forstået CC-licenserne og har styr på at hente og kreditere.

Når man er nået dertil, begynder der at rejse sig nogle spørgsmål om brugen af forskellige licenser, og hvordan disse spiller sammen. Det kan også være at du har spurgt dig selv, hvordan vi kan kreditere ophavsmændene på fælles projekter som en Wikipedia-artikel eller et OpenStreetMap-kort, der jo kan være sat sammen af utallige bidrag og rettelser.

Det kan også være at du er stødt på ND-licensen som en begrænsning, som du gerne vil vide mere om.

Det er her eksperten opererer.

Samlinger for eksperter

Eksperten kan godt klare et par forhindringer – og giver ikke op.

Samlingerne til eksperter kan derfor fx være samlinger, hvor du ikke kan søge efter licens (Jamendo), hvor man måske skal være kritisk og fravælge indhold, der ellers er markeret som CC-licenseret (YouTube), hvor man måske slet ikke eller kun med besvær kan finde licensbetingelserne (Archive), hvor du måske skal oprette en bruger og være logget ind (Musopen) eller hvad der nu ellers måtte være af forhindringer .

Værktøjer

Open Attribute

OpenAttribute er et snildt værktøj til at hapse krediteringer, når du færdes på CC-licenserede sider. Værktøjet kan hentes til fleste browsere. Vær dog opmærksom på at værktøjet ikke kan trække fra alle de steder du kunne ønske dig.

Software

Inkscape

Inkscape er bare et rigtig stærkt program, som du kan få rigtig meget glæde af. Det er open source og kan hentes og bruges frit.

Når du færdes på Wikipedia m.fl. vil du ofte støde på .svg-filer, som er vektorgrafik i et åbent format. Det kan du arbejde med i Inkscape.

Blender

Har du eller dine elever lyst til at lave animationsfilm på et højere plan, så kunne et program som Blender være sjovt at kende.

Samlinger

Verdensbanken

3D Print Exchange

Kenney.nl

Kenney.nl sørger for masser af 2d og 3d grafik og modeller under CC0-licensen. Alt indhold er lavet for bedst muligt at understøtte folk, der vil lave deres egne computerspil. Masser af universer og materialer, sammen med eksempler og værktøjer. Et mekka når I vil lave Scratch-spil. Læs mere på siden.

Alternativer billedsamlinger