Librivox

Licens

Public Domain

Brugervenlighed

Øvet

Antal

mange
Librivox

Librivox er et bibliotek af lydbøger under Public Domain. De indtalte bøger er selv forældede og dermed public domain, og de personer, der indtaler bøgerne, har fraskrevet sig alle de rettigheder, de kan, hvorved lydbøgerne også kan licenseres som public domain.

Du finder store og små værker, danske såvel som udenlandske, og dermed kan flere forskellige fag få fornøjelse af samlingen.

Librivox har udviklet apps til Android og iOS, så også på denne måde kan fx gamle folkeeventyr finde vej ind i undervisningen eller skolebussen.

Og har du lyst til at læse med, mens du hører bogen, så kan den hentes på Gutenberg.org.

Tornerose, fra Grimms Eventyr PD, oplæst af Kristoffer Hundsdahl.

Vurdering

Librivox er vurderet til at være en side for øvede. Ikke på grund af licensen, som jo er så åben, at det er svært at komme galt afsted. Men fordi de kræver en vis indsigt i litteratur og et vis alder at kunne få fornøjelse af disse værker.

Librivox er sindssyg nem at bruge, og med deres apps, har vi virkelig mulighed for at tage læseoplevelsen med os.

Librivox giver mulighed for at lytte til litteratur på originalsproget. Derfor bør både sporglærerne, mens også dansklæreren, der skal arbejde med de nordiske sprog overveje om ikke et uddrag kan være en måde at lade eleverne høre eller følge med i en oplæsning.
Tip

Hent Librivox appen til din telefon eller tablet i Google Play eller AppStore.

Husk på at lydbøgerne på Librivox ligger der fordi nogen har brugt tid på at indtale dem. Det kunne jo også være dig? Find en gammel bog, fx på dit bibliotek (i depotet muligvis), tjek dødsåret for forfatteren, og tænd mikrofonen i Soundation, så kan du være med til at lave muligheder for dine og andres elever.

Husk i øvrigt på at det jo ikke kun behøver at være store romaner, der indlæses. Digte, sangtekster og noveller kan også sagtens være nyttige.

PD Johan Gutenberg

Hent bogen på Gutenberg.org

De fleste af de indtalte bøger vil du i øvrigt kunne finde på Gutenberg.org eller Archive.org. Så har du teksten sammen med talen.