Unsplash

billeder uden bøvl

Her finder du

På Unsplash finder du virkelig en masse smukke og unikke billeder, der må hentes og bruges 100% frit.

Find fx billeder når du skal arbejde med natur & miljø, geografi, samfundsfag & turisme, videnskab & verdensmål

klima & politik, mode, kunst og kreativitet, samfund & hverdag og alt hvad der handler om dit liv

Sådan gør du

Besøg Unsplash.

Søg

Download

Have fun! 

Sådan siger du Tak

Kildeangivelse fra Unsplash er meget nemt.

Billederne er udgivet under unsplash-licensen, der ikke kræver at man krediterer.

Så du kan faktisk selv bestemme, hvor meget du vil fortælle. 

Vi anbefaler, at du altid krediterer.

 

Skal man kreditere fra Unsplash?

Unsplash-licensen siger, at ophavsmanden ønsker at give afkald på alle sine ophavsrettigheder, og tolkes ofte som at det er ok IKKE at kreditere ophavsmanden. Den danske ophavsret siger i §3, at man skal kildeangive, når ophavsmanden er kendt. Så hvem skal man lytte til?

Som udgangspunkt er det ophavsretten vil skal lytte til, men (og nu er det et “tror” og ikke “ved”-svar du læser) at man godt kan undlade kreditering alligevel, fordi samme §3, Stk. 3. siger “Sin ret efter denne paragraf kan ophavsmanden ikke frafalde, medmindre det gælder en efter art og omfang afgrænset brug af værket”. (Kilde)

Måske kan man sige, at andres brug af et værk er en afgrænset brug af værket, og at det derfor godt kan være muligt, at ophavsretten her kan give ophavsmanden lov til at frafalde sin ret i dette afgrænsede brug.

(Det er min teori. Personligt synes jeg, at kreditering er en god rutine at have med sig i alt, hvad man laver og bruger af indhold, men når det går stærkt eller man henter en masse under CC0-, Unsplash-, Pexels- eller Pixabay-licenserne, er det jo også lækkert at bruge løs uden at se sig tilbage).

Smarte muligheder

 

Gaming

.. er god til ..

Unsplash.com er super fin at bruge, når du skal hente flotte billeder, som du må bruge helt frit. 

Med en kompromisløs kvalitet i billederne, samme licens (deres egen “unsplash-licens”) på alt indhold og en brugerflade hvor alle kan være med, er Unsplash et rigtigt godt sted at starte, når du er på udkig efter billeder.

 

Vidste du at..

Hver gang du henter et billede kommer der et lille vindue frem i bunden af din skærm. Her finder du en kreditering, som du kan kopiere og sætte sammen med dit billede.

Sætter du billedet ind på din blog , kan du også kopiere en lille stump html-kode, sådan at du får sat et lille logo med fotografens navn ind sammen med et link til vedkommendes profilside.

Unsplash tilbyder de lækreste billeder helt enkelt og frit under deres egen licens, som de kalder for Unsplash-licensen. Det er imponerende.

Det er nærmest umuligt at gøre noget forkert på siden og man har en god fornemmelse som bruger.

Det er ubetinget nettets bedste sted at finde og hente smukke billeder.

.

Vidste du at over 5000 (ja fem tusinde) værktøjer har bygget billedimport fra Unsplash ind i deres værktøj? Det er derfor du fx finder lækre billeder i Photopea eller når du laver en præsentation. (Læs fx om ét af deres samarbejder her.)

Corona

Billede af Pam Menegakis on Unsplash

Unsplash som app

 

Du kan finde flere fine apps til både din smartphone, tablet og browser. Hent fx også appen til at uploade, hvis du vil bidrage selv.

Fortsæt din ekspedition efter medier