Wikipedia

Wikipedia er verdens største åbne leksikon. Med millioner af artikler og medier på alverdens sprog er der rigtig gode muligheder for at finde et eller andet, som du kan bruge.

Alle artikler og medier på Wikipedia bruger Creative Commons-licenser, med mindre ophavsretten til et værk er så forældet, at det hører under Public Domain (altså hvis det er over 70 år gammelt). Al tekst er CC BY-SA, mens medier kan være udgivet under mere åbne licenser. Med andre ord: Det hele er frit og åbent.

Fordele

Verdens største digitale, åbne og frie encyklopædi, som indeholder en overflod af medier.

Fagligt velegnet til

Wikipedia indholder så mange forskellige medier om så mange forskellige emner, at siden er velegnet til stort set alle fag. Test siden og se, om vi ikke har ret.

Sådan siger du tak

For artikler på Wikipedia er det nok at kreditere således: “Kilde: CC BY-SA Wikipedia” + link til artikel. Det skyldes at der simpelthen kan være utroligt mange forfattere på én artikel, og at det kan være svært at få alle med.
Billeder og andre medier på Wikipedia kan du kreditere helt normalt med værkets navn, CC-licens, ophavsmand og så et link.

Fakta

Besøg

Brugervenlighed

Sådan gør du

Lær at hente medier

Det er nemt at hente medier på Wikipedia.

  1. Klik på søgefeltet øverst til højre og skriv, hvad du leder efter.
  2. Find et medie, som du kan lide – f.eks. et billede.
  3. Hent mediet ved at klikke på “Download”-knappen (nedadgående pil), eller find kilden ved at se under/klikke på “Flere detaljer”.
  4. Husk at sige tak ved at kreditere Wikipedia og/eller ophavsmanden.

Tools til Medier 

Tools for alle

Når en side har lige så mange medier at byde på, som Wikipedia har, er det næsten umuligt at gå derfra uden at have fundet noget, som man kan lide. Og hvis du har fundet noget du kan lide, så har du måske også lyst til at arbejde videre på det?

På Tools for Alle har vi en fantastisk samling af programmer og værktøjer, som kan klare alt fra videoredigering, til 3D-animation, til at remixe musik osv. Og alle programmerne er selvfølgelig både åbne og frie.

Vi anbefaler

… at du kun bruger indhold, som du bruge. Se hvordan her.

WIKI til VIDEN 

WIKI for alle

Wiki for Alle er den tredje platform, som du vil møde, når du leder efter stærke og åbne medier, tools og fællesskaber. På Wiki for Alle fokuserer vi på alle de muligheder du finder på diverse wiki-platforme; Wikipedia selvfølgelig den mest kendte, men også Wikimedia, Wikidata og mange flere universer bliver præsenteret for dig her. 

Wiki for Alle er ligesom Medier for Alle og Tools for Alle udgivet af foreningen OpenDenmark

Velkommen.

Vi anbefaler

… at du også tænker over hvad du kan gøre for andre og hvad du kan bidrage med, som måske er enkelt for dig og samtidig en herlig hjælp og viden til andre. 

Fortsæt din ekspedition efter medier

Alle har ret til at vide, at der er nogle valgmuligheder åbne for os – uanset om vi leder efter apps, software, viden eller medier.

Hvad du vælger, er op til dig. Men du skal vide, hvad du vælger mellem.

Wikipedia
Billeder, Tekster, Søgeside

Senest redigeret i august 2023

Forfatter: Peter Leth, Simon Højgaard

Kilder:
Topbillede CC BY-SA Wikimedia Foundation
Ikoner er fra NounProject