YouTube

Licens

cc:by

Brugervenlighed

Øvet

Antal

ca. 30 millioner

Youtube

Youtube rummer blandt andet omkring 30 millioner film udgivet under en Creative Commons by-licens. Disse film kan være en stor ressource at kende.

Man kan ikke umiddelbart hente filmene direkte fra Youtube, men må i stedet finde et værktøj på nettet, der kan rippe filmen til os. Det må man gerne, når man har sikret sig at CC-licensen er anvendt på værket. Du skal dog samtidig lige være opmærksom på at man af og til kan se film, der er licenseret forkert, så hvis du fx finder en koncert under CC-licensen, hvor en glad gæst har stået med sin telefon og filmet op mod scenen, så er det forkert licenseret, fordi lyden i filmen ikke er ophavsmandens værk og derfor heller ikke muligt at dele for andre end musikeren selv.

Kilde: ScienceCasts: Greenland’s Thinning Ice cc:by Science at Nasa

Sådan bruger du siden

Sådan ripper du YouTube

For at hente en film fra YouTube, som mp4-fil, skal du bruge et værktøj. Vi har brugt ClipConverter.cc i vores vejledning, men der er helt sikkert andre, der også kan bruges.

 

Sådan krediterer du

Når du har brugt en film under en Creative Commons by-licens, er det vigtigt at du også husker at kreditere korrekt.

Se filmen her ved siden af, der viser hvordan man kan lave en kreditering i en film på forskellige måder.

Vurdering

YouTube er ikke nem at finde og hente filmklip fra, (på det punkt er Vimeo bedre), det er heller ikke de lækreste optagelser man finder her (også på det punkt er Vimeo bedre) men du finder en række organisationer og udgivere her, som fx amerikanske myndigheder, Nasa etc. og deres samlinger er virkelig fascinerende og omfattende.

Se også efter Youtube-samlinger på U.S. Goverment Works

ARVN Airborne repell Vietcong attack, Saigon, South Vietnam cc:by PublicResourceOrg.