YouTube

Video, video (video) – Den kører nat og dag – Video, video (video) – Når jeg skal slappe af – Bare et tryk på knappen – Ja, så er der gang i kassen – (Ååååh) Jeg er video-man!” – Brixx

Sådan lyder vindersangen af Dansk Melodi Grand Prix 1982, Video Video, fra bandet Brixx. Og selvom sangen er omtrent 40 år gammel, så passer budskabet perfekt til video-giganten YouTube. Du kender nok siden i forvejen – men viste du, at du faktisk også må hente og bruge mange af videoerne fra YouTube, lige som du vil?

KATEGORI: Film

Fordele

YouTube er en kæmpe, når det kommer til film og video, og du har flere millioner at vælge mellem.

Fagligt velegnet til

YouTube har flere millioner af film og videoklip. Uanset hvilket fag, emne eller tema det drejer sig om, er der næsten helt garanteret en video på YouTube om lige netop det emne.

Sådan siger du tak

De film og videoer, som du må anvende fra YouTube, er altid under Creative Commons licensen CC BY. Det vil sige, at du altid skal kreditere videoer fra YouTube. Husk også på, at der desværre er en ærgerlig tendens til, at folk uploader andres videoer på YouTube uden tilladelse. Vær derfor ekstra opmærksom på, om videoens indhold stemmer overens med personen, som har uploadet.

Fakta

Besøg

Brugervenlighed

P

Vær med

Upload kræver en bruger

Sådan gør du

Lær at hente film

Det er nemt at hente film fra YouTube.

  1. Klik på søgebaren og skriv, hvad du leder efter.
  2. Under “Filtre > Egenskaber” vælger du “Creative Commons”.
  3. Find en film, du kan lide og som du er sikker på er uploadet af ophavsmanden.
  4. Kopier linket og indsæt det på en side som f.eks. ClipConverter. for at konvertere klippet(luk eventuelle pop-up-vinduer).
  5. Husk at sige tak ved at kreditere, hvis du bruger filmen.

OBS: Vær forsigtig når du bruger sider som ClipConverter, og sørg for at lukke pop-ups mm.

Tools til Medier 

Tools for alle

Hvis der er noget, som der er nok af på nettet, så er det videoklip. Du kan finde optagelser af stort set alt fra hele verden – fra atomkraftværker til myretuer – ofte i god kvalitet og helt frit og åbent. Men hvordan kan du så bruge de videklip, du finder?

På Tools for Alle har vi en helt igennem fantastisk samling af programmer og værktøjer, som er gode til videoredigering. Og de er selvfølgelig også frie og åbne.

Vi anbefaler

… at du kun bruger indhold, som du bruge. Se hvordan her.

Fortsæt din ekspedition efter medier

Alle har ret til at vide, at der er nogle valgmuligheder åbne for os – uanset om vi leder efter apps, software, viden eller medier.

Hvad du vælger, er op til dig. Men du skal vide, hvad du vælger mellem.

YouTube
Film

Senest redigeret i februar 2022

Forfatter: Peter Leth, Simon Højgaard

Kilder:
Topfilm CC BY jawed
Ikoner er fra NounProject