Mad & klima

Mad har en stor påvirkning på vores klima, natur og miljø. Derfor er mad også et af de steder, som kan være et godt sted at sætte ind, når vi vil undersøge hvordan vi kan leve mere bæredygtigt. 

På denne side finder du en række samlinger og materialer til at arbejde med madens klimapåvirkninger. 

     

    KATEGORI: Temaside
    FAG: Madkundskab 

    Soya sauce cc-by-sa quintinbird

    01

    Opslagsværker

    Herunder har vi samlet nogle af de opslagsværker, som du kan bruge.

     

    Andre ressourcer

    Sådan må du bruge dem!

    De ovennævnte ressourcer og opslagsværker er alle udgivet som almindeligt låst ophavsret. Det betyder at du må bruge siderne og læse dokumenterne. Så tænk at du må citere og kopiere enkelte værdier, OG at du samtidig skal kreditere dine kilder. 

    02

    Medier med mad på

    Mon ikke du kan finde mange af dine mad-billeder på Pixabay eller måske kaste et blik på grafik-samlingerne.

    Skal det være mere præcist, fx billeder af retter, vil Wikimedia Commons og Flickr nok være gode steder at kigge.

    OpenFoodFacts.org

    OpenFoodFacts.org kan du finde rigtig mange billeder af almindelige dagligvarer. Alle billeder på OpenFoodFacts.org er cc-by-sa, så du skal kreditere licens og ophavsmand, når du bruger billederne.

    Konklusion

    Det er nemmest kun at bruge frie medier (som du finder under Begyndere) men der er altid flest muligheder og nuancer i de åbne medier. 

    03

    Lokalt madvarer

    Uanset om vi dyrker maden hjemme eller henter den ved lokale producenter, så har det også en klimapåvirkning. Den kan du fx regne på ved at bruge et kort. 

     

    Vær kildekritisk

    Der er mange faktorer, som hører med i en god beregning. 

    Hvad med mad, der går i stykker under transporten?

    Hvad med mad, der bliver for gammelt i butikken og kasseres?

    Hvad med sæsoner – et jordbær fra Danmark kan købes i fire uger om året, men vi kan sagtens købe jordbær hele året. Så hvordan kan vi sige at jordbær er gode eller dårlige. 

    Hvad betyder co2 hvis vi tømmer havet for fisk eller lukker markerne til med solceller?

     

    04

    Se det store billede

    Der er ingen tvivl om at vi har fået øjnene op for CO2, som en værdi, der betyder noget for vores opvarmning af kloden. 

    Men når vi snakker fødevarer og klima, så husk også at der er mange andre faktorer; bæredygtighed, sundhed, naturbeskyttelse, dyrevelfærd, arbejdspladser, ressourcebevidsthed, verdensmål og mange andre faktorer, som I kan bruge til at rette jeres fokus. 

    Hvis I mister info om kilden er det ligesom hvis jeres sikkerhedsline knækker. Så må I ikke bruge det!

    05

    Ordbog og forklaringer

    CO2e

    CO2-e betyder CO2-ækvivalent. Det bruges til at omregne forskellige klimapåvirkende gasser som fx co2 (logisk nok), methan (der er langt mere klimabelastende end co2, men som man kan sammenligne med co2 i de måder, methan fungerer på.

    Dermed kan man regne fx både methan og co2 sammen i regnestykker hvor man ønsker at kende en klimapåvirkning omregnet til co2-belastningen.

    Læs definition på dansk Wikipedia og bemærk at du kan skifte sprog øverst i artiklen højre hjørne og fx læse meget mere på engelsk. 

    ILUC

    ILUC – Indirect Land Use Change – altså de påvirkninger en afgrøde eller en dyrkning har indirekte på det areal, der anvendes. 

    Det er uhyggeligt spændende at forstå ILUC, for det har en kæmpe betydning. Vi ser fx ILUC i spil, når vi tager arealer ud til solcelleparker. Så kan vi putte nogle flotte ord på den mark, men samtidig betyder det også at andre områder jo så må overtage den funktion solcellemarken havde før; fx dyrkning af mad. Hvis solcelleparken fx betyder at vi skal importere mere mad fra områder med skovfældning eller tørke, er det ikke kun godt at vi har lukket vores arealer for dyrkning her. 

    Læs mere om ILUC på engelsk Wikipedia og på EU-kommissionens side 

    Energi og brændstof

    Diesel udleder 2,66 kg CO2 pr liter og benzin udleder 2,33 kg pr liter.

    På diverse hjemmesider kan du løbende følge co2-udledningen for vores el.

    Betingelser for anvendelse

    Åbne medier har nogle betingelser, som man skal følge og overholde, for at vi må anvende dem. Det er ret afgørende at forstå, så derfor er det også godt at træne sammen.

    Er jeres kommune med i Open By-samarbejdet, vil vi gerne hjælpe dig med materialer. Start evt med at se Creative Commons skolen.

    Kilde på jeres eget arbejde

    Laver du selv undervisningsmaterialer, så tag og overvej en Creative Commons licens. Det sikrer at du kan fortælle andre at de gerne må bruge det. Det er fælles hjælp, der gør den forskel vi har brug for. 

    Er du i tvivl om hvilken licens du skal bruge, så kan du prøve vores interaktive licensvælger her (rul ned til kapitel 2).

    06

    Materialer

    Her kan du finde links til flere materialer om mad og klima. Er der noget du mangler, så kontakt os.

    KOLOFON

    Mad og klima

    Denne temaside er udgivet af Medier for alle, med det formål at støtte bæredygtighed og madlavning.

    Du kan takke de kommuner der er med i Open-by-samarbejdet og de medlemmer, der støtter foreningen OpenDenmark, for arbejdet. Se hvordan I også kan deltage og støtte Medier for Alle.

     

    Sidens mediekilder

    Sidens topbillede: collage af billeder fra Unsplash cc-by-sa Peter Leth

    Mad til punkt 1: stockphoto fra det wordpresstema vi benytter

    Mad til punkt 2: Svampe fra FreePNG.com

    Opdateret

    april 2024

    Oprettet

    august 2023

    Forfatter

    Peter Leth