Sketchfab

På Sketchfab har du adgang til en imponerende samling af flotte 3D-modeller, hvoraf en stor del af dem er under Creative Commons licens. Det betyder, at de er frie og åbne, og at du i de fleste tilfælde kan anvende dem, præcis som du har lyst.

Er du selv en haj til at lave 3D-modeller, så har du også mulighed for at oploade dine egne værker til hjemmesiden. På den måde har du en stærk og flot platform, hvor du kan dele med andre.

KATEGORI: 3D

Fordele

3D-modeller så langt øjet rækker, som er nemme at sortere efter licens så du kun finder dem, som er frie og åbne.

Vi anbefaler 

Se fx z-anatomy, som har lavet et helt projekt omkring kroppen (cc-by). 

Fagligt velegnet til

3D-modeller kan bruges i de fleste fag, da der er få begrænsning for, hvad du kan printe. Du kan f.eks. nærstudere kunstværker i billedkunst, eller gå på opdagelse i kendte bygninger i historietimen.

Sådan siger du tak

Sketchfab bruger sin egen licens på de modeller, som man skal købe. På resten af modellerne bruger de Creative Commons licenser, og det er derfor vigtigt, at du holder øje med, hvilken Creative Commons er brugt. Nogle gange skal du f.eks. sige tak ved at kreditere, andre gange ikke.

Fakta

Besøg

Brugervenlighed

Sådan gør du

Lær at hente 3D-modeller

Det er nemt at hente 3D-modeller på Sketchfab.

  1. Vælg “Explore” på Sketchfab og klik på en kategori. Du kan også klikke på søgefeltet øverst og taste et søgeord (engelsk).
  2. Find en 3D-model, som du kan lide.
  3. Hent modellen ved at klikke på “Download 3D Model” (kræver bruger).
  4. Tjek licensen for at se, om du skal sige tak ved at kreditere.

Tools til Medier 

Tools for alle

3D-modeller er et unikt og sjovt medie, som virkelig slipper fantasien løs. Med 3D er du ikke længere bundet af kun at se tingene fra én vinkel, som i 2D; du kan både vende, dreje og glo på en 3D-model bagved, oppefra og sidelæns. Men hvad hvis du har lyst til at lave dine egne modeller?

På Tools for Alle har vi flere åbne og frie værktøjer, hvor du kan arbejde med og animere i 3D. Vi har også en masse guides, så du hurtigt kan blive en 3D-mester.

Vi anbefaler

… at du kun bruger indhold, som du bruge. Se hvordan her.

Fortsæt din ekspedition efter medier

Alle har ret til at vide, at der er nogle valgmuligheder åbne for os – uanset om vi leder efter apps, software, viden eller medier.

Hvad du vælger, er op til dig. Men du skal vide, hvad du vælger mellem.

Sketchfab
3d  

Senest redigeret i december 2023
Oprettet februar 2022

Forfatter: Peter Leth, Simon Højgaard

Kilder:
Topbillede CC BY Hanna Lundin
Ikoner er fra NounProject