Projektopgaven
Fem dage med fuld fart – med ét formål (jeres problemformulering) – på tværs af fag.
Velkommen til Projektopgaven et tema, delt op i fem afsnit.
- Inspiration og kildesøgning
- Før I går på mediejagt
- Tips til at gå på jagt
- Kildeangivelser i dit projekt
- FAQ
KATEGORI: Temaside
01
Inspiration og kildesøgning
Hvor skal man begynde?
I kan fx begynde med at lave noget research først. Lån bøger og andre materialer på skolens læringscenter eller læs en Wikipedia-artikel og følg nogle af de links til andre artikler, som wikipedia er fuld af. I kan også gå ned i bunden af en artikel og besøge artiklens kilder, så får flere informationer.
Hvordan arbejder vi bedst sammen?
Sørg for at I har en fælles mappe i jeres drev eller på andre måder har nogle steder, hvor I kan samarbejde og dele hvad I finder med resten af gruppen. Vi anbefaler at I har en mappe til de medier I downloader og et regneark hvor I skriver kildeoplysningerne ind på alt det I henter.
02
Før I begynder
Før I begynder at lede efter medier, kan I stille jer disse spørgsmål.
- Hvad er vores problemformulering?
- Hvordan kunne have lyst til at forklare eller vise vores problemstillinger?
- Hvad kan vi lave som produkt?
- Hvad har vi brug for af medietyper?
- Kan vi lave det selv?
- Kan vi finde det i værktøjerne, som vi bruger?
(fx har nogle værktøjer indbygget lyd, billeder eller filmklip, som I må bruge frit – det har fx WeVideo, BookCreator, Bookie, Soundation, CoSpaces m.fl.) - Hvis vi skal finde det på nettet, hvilke licenser vil vi helst finde og arbejde med?
- Hvem ved noget om vores felt fx Kommunen eller Nationalmuseet
Konklusion
Nu har I en ide om hvilke medier, som I er på jagt efter.
Mediejagten begynder
Husk at hvis I selv kan lave de tegninger, billeder, lydklip, film eller hvad I har brug for. Så er det som regel også bedre at vise, at I kan selv.
Hvis I skal bruge noget fra nettet, så start med følgende spørgsmål: Har I styr på at kildeangive? Hvis nej – så skal I kun bruge indhold for Begyndere. Hvis Ja – så kan I også bruge fra Øvede.
I skal også stille spørgsmålet Kender vi Creative Commons licenser? Hvis ja, så tjek jeres viden her og hvis Nej, så følg med i CC Kurset her (tager 20 min).
Det indhold vi har brug for at finde på nettet – det skal selvfølgelig være lovligt. Derfor kan I bruge Medier for Alle, til at starte jeres jagt. Er det generelle billeder kan man måske starte på Pixabay, mens Nationalmuseet måske er en stærkere kilde, hvis det skal vise noget bestemt.
Er det noget lokalt, så besøg jeres lokale By-side her på Medier for Alle
Konklusion
Besøg portrætterne på Medier for Alle og snak sammen i gruppen om hvilke steder indholdet passer til jeres behov.
04
Kildeangivelser i et produkt
Hvis I vil anvende andres indhold i jeres produkt, så er det vigtigt, at I har styr på hvilke regler, der er for anvendelsen af det indhold, I ønsker at bruge. Det er vigtigt, at I får lavet en god oversigt over alle jeres kilder (også dem I selv har lavet).
Det har vi samlet i nogle Tips & Råd herunder.
Hvis I mister info om kilden er det ligesom hvis jeres sikkerhedsline knækker. Så må I ikke bruge det!
Ophavsret - Tips & Råd
Hvad skal krediteres
Som udgangspunkt skal alt hvad I bruger krediteres uanset hvor I har det fra.
Det lyder svært – men det er altså bare et krav, og hvis I hele tiden husker at indsætte bare et link i et fælles regneark, når I downloader noget, så er det hurtigt til sidst at printe regnearket ud med alle de korrekte krediteringer. Se et eksempel på et regneark med kilder.
Hvor samler vi vores kilder
Hvis jeres produkt er en planche kan kilderne stå på et ark for sig ved siden af eller de kan stå nederst i et hjørne.
Hvis I har lavet et interview er det en god idé, at notere kontaktinformationer til dem du har talt med, så du kan kontakte dem igen.
Hvis I har lavet en film kan I skrive kilderne ind i rulleteksterne, eller have dem ved siden af på et ark.
Hvis I har lavet en rapport kan de stå sidst i rapporten eller I kan sætte dem ind i sidefoden, nederst på hver side.
Sørg for at alle kilder har alle oplysninger Navn på kilde, Licens, Navn på ophavsmand, Link til materialet eller Navn på stedet hvor materialet kommer fra. Se mere om kreditering her.
Droit moral - den moralske ophavsret
En person kan trække sin tilladelse tilbage, hvis vedkommende føler sig misbrugt eller udnyttet. Eller hvis vedkommende føler sig fremstillet på en krænkende eller nedladende måde. Det gælder også for Creative Commons licenser, at de ikke giver lov til at du kan latterliggøre, krænke eller håne med materialet.
Husk altid at være respektfuld overfor de værker og ophavsmænd, som I benytter.
Som tommelfingerregel så brug kun et medie på den måde som du synes virker seriøst og venligt.
Betingelser for brug
I forbindelse med brug af nogle typer indhold, kan der der være betingelser for, hvordan du skal udgive dit indhold. De betingelser er du forpligtet til at overholde.
For eksempel siger cc-by-sa licensen, som du ofte møder på Wikipedia, at du skal dele på samme vilkår. Det betyder, at hvis I laver jeres egen podcast eller film hvor I har indarbejdet materialer fra Wikipedia, så skal jeres produkt udgives under samme licens. Det klarer I ved at skrive Vores podcast / Vores film cc-by-sa Ole & Lars.
I skal være særligt opmærksomme, hvis du finder et indhold der er udgivet under en Creative Commons licens, hvor der står ND, som en del af licensen, for ND står for no-derivatives, hvilket betyder at værket ikke må bearbejdes. Det kan være lidt vanskeligt at benytte denne licens, så derfor; drop det og find noget mere åbent eller kontakt ophavsmanden og få en aftale (helst på mail, hvor I får lov til at bruge indholdet).
Brug for hjælp
Har I brug for hjælp? Snak med jeres lærer. For de må gerne skrive til os på Medier for Alle eller i vores Facebook-gruppe Medier for Alle. Så vil vi se om vi kan hjælpe jer.
Kilde på jeres eget arbejde
Når I har lavet et projekt og har lavet et spændende produkt, så er det også en god ide at I sørger for at have en god kildeangivelse på jeres egne ting. Skriv fx cc-by-sa hvis I vil dele jeres arbejde under en Creative Commons licens, sådan at andre måske kan bygge videre på jeres ideer fremover.
Er I i tvivl om hvilken licens I skal bruge, så kan I prøve vores interaktive licensvælger her (rul ned til kapitel 2).
KOLOFON
Denne temaside er udgivet af Medier for alle, med det formål at give nogle veje ind til indhold, viden og undervisningsressourcer.
Sidens mediekilder
Sidens topbillede og punkt 1 er af Ivan Samkov, fra Pexels
Billede til punkt 2 er af Cottonbro Studio, fra Pexels
Billede til punkt 3 er af John Cunningham, fra Pexels
Billede til punkt 4 er af Riccardo, fra Pexels
Opdateret
23. januar 2023
Forfatter
Peter Leth