Forløb #07

Hej Fugl

Naturen er fuld af lyde. Det kan være en fugl, der fløjter et sted. Men hvilken fugl er det?

Du skal prøve at bruge appen Merlin, som kan genkende fuglestemmer og derefter skal du lave en lille præsentation af de fugle, du har hørt. 

En præsentation kan nemlig godt indeholde lydklip.

Er du lærer så klik her.

Kapitel 1

Velkommen til Hej Fugl

Forklaring

I dette forløb skal vi først på tur ud i naturen. Vi skal hente en app, der kan hjælpe os med at høre hvad vi hører. Den hedder Merlin Brid ID. Den er gratis og du skal ikke logge dig ind for at bruge den. Med den i hånden kan du altid få hjælp til at genkende de fuglestemmer du hører. 

Når du har været på tur og har hørt nogle fugle, så skal vi tilbage og lave en præsentation, som både indeholder lyde og billeder af de arter vi har oplevet i naturen. 

Kapitel 2

Sådan gør du 

Hent Merlin Bird ID

Du skal starte med at hente appen Merlin Bird ID, der hvor du henter apps. Start appen op og hent den lydpakke af fuglelyde, som passer til dit område. For så har du ikke brug for data og internetforbindelse, når du er på tur. 

Herefter skal I se filmen herunder, der viser hvordan appen kan bruges. Når I har set filmen så tænd appen og lær hvordan den fungerer inden I går udenfor.

6 min.

Besøg Merlin Bird på Tools for Alle hvis du vil have mere hjælp.

God tur!

Gå nu udenfor og oplev naturen sammen (stille).

20 min.

Kapitel 3

Hjemme igen

Lyt til din makkers fugle

I skal nu gå sammen parvis og vise hinanden hvilke fugle, der er optaget på jeres telefoner. Hvis I har været sammen til at optage, så lytter I bare på den telefon, som I har brugt.

Skriv navnene ned på de fugle I har hørt.

Hent skabelon

Du skal nu lave en præsentation, som både har plads til lyd og billeder af de fugle, som I har optaget.

For at gøre det nemt, har vi lavet en skabelon til dig, som du bare kan kopiere ved at vælge linket herunder, der passer dig.

Google SlidesPowerPoint

Se vejledningen

Du kan herefter se filmen herunder. Den viser dig trin for trin hvordan du kopierer skabelonen og går i gang med at bygge en side op med en af de fugle, som jeg har fundet. 

Sæt filmen på pause undervejs, hvis du har lyst til at arbejde samtidig med.

Kapitel 4

Se bøgerne sammen

Kapitel 4 : Tid til at se og høre hinandens fugle

Nu er det tid til at opleve jeres fugle. Hvis det skal være lidt svært, kan du jo prøve at spille lyden af din fugl for klassen, inden du skal vise din præsentation. 

PS. Når I ser hinandens bøger, så prøv også at snakke om hvorfor I har sat kilder og links ind på de billeder og lydklip, som I har sat ind. Tjek også om linkene virker – for en del af at arbejde med åbne billeder og lydklip er også at du har ok styr på at lave kildeangivelser. 

15 min.

Til læreren

Lad eleverne omsætte egne erfaringer til en dokumentation med lyd og billede af en eller flere fuglearter fra jeres område.

Vi har fokuseret på

  1. at eleven lærer appen Merlin Bird ID at kende
  2. at eleverne kan hente lyd på Xeno Canto eller overføre deres egne optagelser
  3. at eleven kan hente et relevant billede på Arter.dk eller iNaturalist
  4. at eleven oplever andre og nye måder at finde lyd og billeder

Fakta

Besøg

Brugervenlighed

Forløb nummer syv hedder “Hej Fugl”. Formålet med det er at gøre lyden af natur mere konkret og vidensbåret. Fugle er oftere nemmere at høre end at se, og det vil vi udnytte ved at bruge teknologier, der kan hjælpe os.  

PSST. Lyst til mere?

Vi har mange forløb på Medier for Alle, og særligt når det kommer til at gå ud og opleve naturen, er vi godt med. Besøg vores tema Open Felttur og få inspiration til flere lignende forløb.

Alle har som minimum ret til at vide at der er nogle valgmuligheder åbne for os, uanset om vi leder efter apps, software, viden eller medier.

Hvad du vælger er op til dig – men som minimum skal du vide hvad du vælger mellem. 

Hej fugl
Naturfag

Forløbet er udgivet april 2025
Af Peter Leth

Kilder: Topbillede Musvit cc-by Jesper Michael Møller, fra Arter.dk