Find materialer

På denne side kan du lære hvordan Medier for alle formidler hvordan man kan finde og hente materialer, og du bliver præsenteret for en række samlinger, som du kan gå ombord i og være superbruger på om 5 minutter.

Når du skal finde materialer, som du lovligt må hente og bruge, er det godt at vide, hvor man skal begynde. Derfor rummer Medier for Alle mere end 50 portrætter af samlinger og søgemaskiner, der kan hjælpe dig.

Vi har inddelt dem på flere forskellige måder:

  • medietype (så du kan finde den 3D-model eller sang med ét klik)
  • sværhedsgrad (begyndere, øvet og erfaren)
  • fag og uddannelsesniveau
  • geografisk fokus – åbne medier i dit lokalområde 
  • formål – fx medier til podcastproduktion, sæsoner og højtider 

disse inddelinger sikrer at du kan følge forskellige strategier for at tilegne dig viden om hvilke åbne ressourcer, der kan støtte dig bedst muligt. 

 

Sådan ser et portræt ud

Uanset hvilken medietype eller fag du vælger , så kommer du til en oversigt over portrætter. Her må du vælge på din fornemmelse eller ud fra portrættes titel.

Alle portrætter er ens i deres opbygning!

Først en lille indledning og en video, der præsenterer stedet og viser hvordan man finder og downloader et medie. Et fakta-afsnit med fokus på Licens, Link og Brugervenlighed. De er med til at give dig et prej om stedets karakter.

Herefter en beskrivende og vurderende tekst samt fx et eksempel på, hvordan man krediterer samt måske et par tips og ideer.

Hvor begynder begynderne?

Begynderen begynder på én af to måder. Enten med at blive imponeret – overrasket og inspireret, ved at blive vist nogle begyndersteder. Eller begynderen fortæller hvad de har brug for – og får hjælp af en underviser, der kender de mest brugervenlige ressourcer. 

 

Lav ressourcekanaler til dine nybegyndere

Har du selv en smule kendskab til Skoletube, kan du også sagtens selv lave en ressourcekanal med udvalgte medier. Gør du det, vil vi anbefale, at det er en kanal med egne materialer, CC0-materialer fra fx Pixabay eller Unsplash, eller materialer der må bruges efter aftale, fx Jernbanemuseet, Silkeborg Kommune m.fl.

Laver du en ressourcekanal, så har du også ret godt styr på om indholdet, som du bruger også kræver at blive krediteret. Er det fx fra Danmarks Jernbanemuseum at du har trukket 10 storebæltsfærger ud, så kan du jo hjælpe eleverne med at de skal skrive Kilde: Jernbanekilder.dk og på den måde få øvet det at sige tak. 

Hvad vi ellers foreslår til begynderne, kan du læse mere om i Lærervejledningen til begyndere
Hvor begynder de øvede?

For de øvede er udvalget naturligt nok lidt større. Det passer også godt sammen med, at de sikkert har større faglige behov for medier og informationer end de mindre elever.

Herunder kan du se en portrætoversigt sorteret efter samlingstype, og dermed danne dig et indtryk af hvilke muligheder de møder, efter at have lært Creative Commons at kende. I deres oversigt vil begyndersteder som fx ressourcekanaler og Pixabay også optræde, for de kan også sagtens være nyttige for disse elever at kende til og fortsætte med at bruge.

Test dig selv
Hvis du ikke allerede har besøgt et eller flere portrætter, så tag nu og besøg et. Se videovejledningen, besøg siden og hent et medie. For på den måde at få afprøvet hvordan man finder og henter medier.

Derefter skal vi til at kigge på, hvordan man krediterer medier vi har hentet.

Prøv fx også at se portrættet om tilpasset billedsøgning på Google. (ny fane)

Det ser nemt nok ud, og selv om det ikke er svært at finde knappen Værktøjer og vælge Brugsrettigheder på Google, så kræver det faktisk ret meget af eleverne, når de efterfølgende skal besøge billedets kilde, som oftest er Flickr eller Wikipedia, for at få hentet krediteringsoplysningerne til mediet.

Det er også derfor at Google billedsøgning sikkert vil blive mindre benyttet, når først reglerne skal følges og når de mange fine alternativer præsenteres for eleverne.

 

Så kom vi omkring de mange portrætter med ideer og vejledning til at finde og hente medier som man må bruge.

Lad os gå videre til Sådan krediterer du.

Er der noget du er i tvivl om indtil videre, så er du velkommen til at kontakte os. Ring til Peter Leth på 5152 2387.