Find materialer

På denne side kan du lære hvordan Medier for alle formidler hvordan man kan finde og hente materialer, og du bliver præsenteret for en række samlinger, som du kan gå ombord i og være superbruger på om 5 minutter.

Når du skal finde materialer, som du må bruge, kan det være en fordel at vide hvor man skal begynde. Derfor har vi her i kittet lavet mere end 50 portrætter af sider, samlinger og søgemaskiner, der kan hjælpe dig.

Vi har inddelt dem efter sværhedsgrad (begynder-sider til begyndere og øvet-sider til de øvede), men derudover har vi også kategoriseret de mange portrætter efter medietyper og licens, sådan at du faktisk vil kunne gå efter billeder eller 3d-modeller hvis du ønsker det, eller opsøge sider, der kun rummer CC0-materialer, fordi de er de nemmeste licenser at overholde.

 

Sådan ser et portræt ud

Uanset hvad du vælger i listen herunder, så kommer du til en side, som er bygget op efter den samme skabelon.

Først en lille video, der præsenterer stedet og viser hvordan man finder og downloader et medie. Derefter fire små klassificeringer: Licens, Brugervenlighed, Omfang og Link. De er med til at give dig et prej om stedets karakter.

Herefter en beskrivende og vurderende tekst samt fx et eksempel på, hvordan man krediterer samt måske et par tips og ideer.

Hvor begynder begynderne?

Det første sted at begynde med at bruge medier, som man ikke selv har lavet, kan være i Skoletubes ressourcekanaler.
(Åbner på en ny fane så du kan komme tilbage hertil igen.)

Disse kanaler med et udvalgt og målrettet indhold, sikrer jer en sikker start og et godt fagligt indhold.

Ved at eleverne hver især tilmelder sig en bestemt ressourcekanal, har du sikkerhed for at alle eleverne har det indhold, de skal bruge, og du har automatisk gjort det nemt for dig og eleverne at arbejde i en lang række værktøjer. For på Skoletube vil du kunne indsætte indhold fra ressourcekanaler direkte i en lang række værktøjer; film og billedfortællinger med WeVideo, præsentationer i Slidemaker, forklaringer og præsentationer i VoiceThread, tidslinjer i Tiki-Toki og mange andre.

Det betyder, at dine elever slet ikke har behov for at søge efter indhold udenfor den tilrettelagte samling af medier, som de må bruge.

Lav ressourcekanaler til dine nybegyndere

Har du selv en smule kendskab til Skoletube, kan du også sagtens selv lave en ressourcekanal med udvalgte medier. Gør du det, vil vi anbefale, at det er en kanal med egne materialer, CC0-materialer fra fx Pixabay eller Unsplash, eller materialer der må bruges efter aftale, fx Jernbanemuseet, Silkeborg Kommune m.fl.

Laver du en ressourcekanal med cc-by indhold kræver det jo, at indholdet også bliver krediteret med både værksnavn, licens, ophavsmand og link til mediet, hvis det bruges af eleverne, og den del har vi ikke introduceret dem for endnu.

Hvad vi ellers foreslår til begynderne, kan du læse mere om i Lærervejledningen til begyndere

Hvor begynder de øvede?

For de øvede er udvalget naturligt nok lidt større. Det passer også godt sammen med, at de sikkert har større faglige behov for medier og informationer end de mindre elever.

Herunder kan du se en portrætoversigt sorteret efter samlingstype, og dermed danne dig et indtryk af hvilke muligheder de møder, efter at have lært Creative Commons at kende. I deres oversigt vil begyndersteder som fx ressourcekanaler og Pixabay også optræde, for de kan også sagtens være nyttige for disse elever at kende til og fortsætte med at bruge.

Test dig selv

Hvis du ikke allerede har besøgt et eller flere portrætter, så tag nu og besøg et. Se videovejledningen, besøg siden og hent et medie. For på den måde at få afprøvet hvordan man finder og henter medier.

Derefter skal vi til at kigge på, hvordan man krediterer medier vi har hentet.

Prøv fx også at se portrættet om tilpasset billedsøgning på Google. (ny fane)

Det ser nemt nok ud, og selv om det ikke er svært at finde knappen Værktøjer og vælge Brugsrettigheder på Google, så kræver det faktisk ret meget af eleverne, når de efterfølgende skal besøge billedets kilde, som oftest er Flickr eller Wikipedia, for at få hentet krediteringsoplysningerne til mediet.

Det er også derfor at Google billedsøgning sikkert vil blive mindre benyttet, når først reglerne skal følges og når de mange fine alternativer præsenteres for eleverne.

 

Så kom vi omkring de mange portrætter med ideer og vejledning til at finde og hente medier som man må bruge.

Lad os gå videre til Sådan krediterer du.

Er der noget du er i tvivl om indtil videre, så er du velkommen til at kontakte os. Ring til Peter Leth på 5152 2387.