OER

Open Educational Ressources

OER = Åbne Læremidler

OER er den engelske forkortelse for Open Educational Ressources. På dansk kan vi kalde dem for Åbne Læremidler.

Åbne Læremidler er ressourcer; tekster, hjemmesider, opgaver, diagrammer, modeller, arbejdsark etc. som opfylder to betingelser; 1) de kan anvendes af en underviser og 2) de er udgivet under åbne licenser, sådan at læreren både må kopiere, gengive, distribuere og bearbejde disse materialer.

Når en ressource, målrettet brug i undervisningssituationer, opfylder disse to forhold, vil de blive omtalt her, og vi vil mene, at de opfylder definitionen på at være Åbne Læremidler. (Læs Unescos definition her ved siden af). 

Vi har ikke en tradition for at tale om “open” i Danmark, fordi vi generelt har brugt vores kopimaskine sammen med en solid fagkonto og copydan-aftale. Det har givet lærere og elever følelsen af den samme frihed, som åbne læremidler giver.

Men, der er en lille hage ved den vane, som stadig håndteres i skolerne i dag. En vane som betyder at links, dokumenter og materialer udgivet af kolleger, forlag og andre parter nogle gange kommer til at flyde uden at ophavsretten nødvendigvis overholdes. 

 

Open Educational Resources (OER) are teaching, learning and research materials in any medium – digital or otherwise – that reside in the public domain or have been released under an open license that permits no-cost access, use, adaptation and redistribution by others with no or limited restrictions.

Unesco

Kom tæt på samlingerne

Der er virkelig mange materialer, men vi må undskylde. For vi har simpelthen ikke haft tid og ressourcer til at bygge denne side op til jer endnu. 

Har du lyst til at hjælpe – både fordi du ved noget, mangler noget eller vil være med til at sætte eftersøgning, indsamling og beskrivelsesarbejdet i gang, så kontakt os. 

 

Læs her om hvorfor og hvordan Unesco under FN anbefaler, at man understøtter udbredelsen af OER over hele verden.

 

NDLA

Norsk Digital Lærings Arena – NDLA, er et tværkommunalt mesterværk, som fortjener ros og opmærksomhed. Alle kommuner i Norge, undtagen Oslo, der så til gengæld er den kommune der benytter tjenesten mest, betaler til drift og udvikling af undervisningsressourcer og materialer, der alle udgives under åbne licenser.

Det betyder at du kan gå ombord i komplette fagportaler, der efterlever de norske fag- og læringsmål. Alt må besøges, kopieres og remedieres – fx oversættes til dansk. Det kræver blot at du har styr på at anvende indholdet i henhold til de vilkår der anvendes i deres licenser, som typisk er cc-by-sa licensen.

Besøg det norske site NDLA.no

Skoletubeguide

Skoletubeguide er som navnet siger en guide i at bruge Skoletube. Men uanset om du har adgang til Skoletube eller ej, er guiden også en stor medie- og fagdidaktisk OER-ressource.

Over 100 faglige forløb med henvisninger til fagmål peger direkte ind i en relevant brug af medier og medieværktøjer. Alle forløb er cc-by. 

Se mere her

OER World Map

En spændende rejse ind i en verden (mildest talt) af åbne uddannelsersressourcer. Kortet viser dig også en godt udsnit af de forskellige måder og kulturer, der er omkring undervisning og derfor også for undervisningsmaterialer. Se mere her

EMU

Blandt de danske åbne ressourcer finder vi også EMU.dk. Sidens artikler og tekster er udgivet under den besværlige cc-by-nc-sa og det gør at indholdet fx ikke kan bygges sammen med ægte åbne uddannelsesressourcer.

Du finder licens og krediteringsoplysninger nederst på siderne ved at åbne det lille “+”. Her kan du også læse at alt andet indhold end bogstaverne er copyrighted.

EMU.dk er derfor ikke OER.

Se mere her

Fortsæt ekspeditionen efter…

Billeder

Lær alle de fine steder at kende med de bedste billeder.

Søg og find

På siden Søg og Find har vi samlet nogle af de bedste steder at gå på jagt.

Musik

Hør godt efter – her er musik til alt…

Software

OpenSource betyder at det er åbent og frit. Slut med mure, som du ikke kan klatre over.

Grafik

Lær alle de fine steder at kende med det bedste grafik.

Virtual Reality

360-graders billeder til virtual reality ligger lige her…

Film

Er du på jagt efter filmklip, kan oversigten her være nyttig.

Kort

Skal du bruge et kort til din mobil, til print, til…

Brokkassen

Alt det gode, som vi ikke har fået beskrevet endnu…

Spil

Nå – er du en gamer. Eller vil du gerne udvikle dine egne spil. Så se med her.

Bøger

Bøger er fede – åbne bøger er både fede og åbne.

3d-modeller

Print et organ, et værktøj, en opfindelse eller noget helt andet.

Tekster

Artikler, leksika og rapporter giver os viden. Se hvilke åbne muligheder der findes.

Læremidler

Alt hvad du skal bruge, som du skal have andre til at lære af.