BilLEDkUNST
Kunst er herligt. Det skaber nogle veje ind i vores sanser, oplevelser, opfattelser og holdninger.
At vi lærer at møde og betragte. At vi lærer at deltage og engagere os i kunsten. At vi lærer måder at deltage i kunsten selv.
At vi lærer hvordan kunst er et spejl eller en markør for en opfattelse på et givent tidspunkt og af en given person.
“Eleverne skal i faget billedkunst udvikle kompetencer til at opleve, producere og analysere billeder. Eleverne skal blive i stand til at iagttage, reflektere og bruge billedsprog i kommunikative og innovative processer. Kunst er fantastisk og lige siden den første hulemand har tegnet på væggene, har kunst været noget helt unikt for os mennesker.”
Derfor er åbne ressourcer også spændende at kigge på, fordi de giver rammer for aktiviteter!
FAG: BILLEDKUNST
Medier
Fagligt indhold
Temaer
Udvalgte samlinger
Forløb
Direkte til dig
Tools & Tips
Forslag og ideer.
Medier
Her har vi samlet nogle af de mediesamlinger, som kan være relevante for dit fag.
Medier for alle anbefaler
Billedkunst er jo herligt. Formgivning, æstetik, meninger og mod. Et skønt fag som også har nogle andre og flere strenge at spille på, end bare lige tekst og tale. Det åbner op for at vi skal opleve og arbejde med kunstværker.
Derfor har vi samlet Thorvaldsen og SMK, som er to herlige åbne samlinger.
Kig også på Kolding Stadsarkivs samling af Aagaard og ikke mindst Europeana.
Wikidocumentaries, Wikipedia og Wikimedia Commons giver viden og værker om kunstnere, værker, og perioder.
Se også
Personligt synes jeg at museerne i Birmingham har en ret lækker side med åbne kunstværker til download i hæderlig kvalitet og under cc0-licensen. Indtil det bliver portrætteret, så kan du besøge det her.
Et museum som desværre kan komme i klemme på forholdet omkring databehandleraftale er skønne Rijksmuseum. Man bliver desværre nødt til at oprette en konto for at downloade (men det kan du som lærer selvfølgelig bare gøre), og så være til hjælp når dine elever skal have hentet noget. Oplev selv hvor vild en samling der venter.
The Met
The Met (kælenavnet for The Metropolitan Museum of Art) er også et herligt sted med en solid open acces policy omkring deres materialer (hvilket på dansk betyder værsgo, da de ofte benytter cc0 licensen på deres samlinger).
Temapakker
Af de mange temaer, som du finder på Medier for Alle, vil disse temaer måske også være nyttige at kende.
Medier for alle anbefaler
Vi har faktisk endnu ikke valgt nogle temapakker til dig, der har billedkunst.
Du kan se kildeangivelse på temaets fremhævede billede, når du besøger linket.
Forløb
Hele formålet med at snakke om åbne medier i undervisningen, er jo at vi har nogle muligheder for at skabe og bearbejde, som man ikke har ellers. Så derfor har vi samlet nogle forløb her, som du kan bruge eller tilpasse, som det passer jer bedst.
Tools & Tips
Hvis der er nogle særlige værktøjer eller tjenester, som du bør kende, har vi samlet dem her.
Medier for alle anbefaler
Vi anbefaler at du bliver glad for CoSpaces, som er et herligt værktøj på Skoletube. At du kender siden med visuelle ressourcer, der kan være med til at stilladsere og tydeliggøre din planlægning og elevernes behov for at have en visuel struktur.
Så anbefaler vi også at du til lidt ældre elever fx kigger på Wikiforalle.dk for denne side giver nogle grundige og enkle greb ind i kildekritisk dannelse og er samtidig en bred vifte af værktøjer, der kan støtte jer.
Esbjerg Kunstmuseum: Mit Museum
I krydsfeltet mellem oplevelse af professionelle kunstnere og deres værker, har Esbjerg Kunstmuseum skabt en invitation til at vi må være med.
Projektet gør det muligt for os at komme tæt på 6 kunstnere, der hver har skabt et unikt oplæg, materiale eller udtryk, som vi må arbejde videre med og lave vores egne værker ud af. Betingelsen for vores samspil er at vores værk skal udgives under Creative Commons licensen cc-by-nc-sa.
Alle seks kunstneres oplæg er velbeskrevet og guidet med videovejledninger og åben adgang til materialesamlinger.
Louisiana: Kunstportal
Med udgangspunkt i fire spændende temaer, blandt andet temaet “Skab det nye” med fokus på genbrug og genanvendelse, har du her en fin side, som kan være afsæt for jeres arbejde i faget.
SMK Connect
SMK Connect er en platform fra Statens Museum for Kunst med undervisningsforløb, film og materialer. SMK har jo en stor åben samling af frie værker, som vi kan downloade frit, men derudover har de nu også valgt at benytte en Creative Commons licens på deres undervisningsplatform.
Tools for alle
Det er her du kan finde overblik over værktøjer.
Gruppen Medier for Alle giver dig nyt om åbne medier, samlinger og forløb.
Alle fag
Gå videre til andre beslægtede fag og få et bredere indtryk af hvad du kan gøre med åbne medier.
OpenBy
Brug din inspiration fra dette fag og hold det op imod de åbne ressourcer, der findes i dit område.
Fagmål
Se fagmålene for faget på Emu.dk
KOLOFON
Denne side er udgivet af Medier for alle, med det formål at give nogle veje ind til indhold, viden og undervisningsressourcer.
Senest opdateret
september 2024
Redaktion
Peter Leth