Noun Project

Licens

CC:BY

Brugervenlighed

Øvet

Antal

1.000.000
Noun Project.com

Noun Project er over 1 million udvalgte ikoner under cc:by-licensen.

Det er ikke så meget samlingens størrelse der imponerer (det gør den også) som kvaliteten. Ikonerne der er udgivet på siden er faktisk godkendt! inden vi får adgang til dem.

Siden er brugervenlig, og når du downloader et ikon (hvilket er ganske enkelt) får du hentet et billede, hvor ophavsmanden navn ligger på billedet.

Det har sine fordele i forhold til at skulle huske ophavsmanden, men det betyder nogle gange også at man selv efterfølgende må lidt i gang med saksen, hvis man vil have ikonet rent. (Så skal man jo bare huske at kreditere kilden på anden måde og et sted i umiddelbar nærhed).

Sådan ser et ikon hentet fra Noun Project ud, når det hentes. Kilde: “Launch to learn” cc:by Vicons Design.

Vurdering

Noun Project er en stærk samling. Men den har sine begrænsninger i den gratis version, fx at man kun kan hente ikonerne i sort. Det både kan og må man gerne selv ændre, men da det ikke er det nemmeste, kan det være en forhindring.

Bruger du værktøjet Book Creator på Skoletube, vil du i øvrigt have adgang til disse ikoner fra Noun, da de er bygget ind i den funktion hvor du henter figurer. 

Betaler man 40 dollar, får man adgang til at sætte farve og størrelse som man vil, og man har nemt ved at lave sine egne samlinger, sådan at man altid kan finde tingene igen. Så de ikoner, du ser på medierforalle.dk er faktisk alle fra NounProject – men da de er hentet fra en købt adgang, behøver vi ikke kreditere grafikken, når vi bruger den. 

SVG-formatet

Noun Project tilbyder også, at man kan downloade ikonet i .svg-formatet. Dette format er et åbent og gængs format til vektorgrafik. Det betyder at ikonet i kan skaleres til alle størrelser, og hvis man fx åbner det i open-source programmet så vil man også nemt kunne arbejde videre med tegningen.

Svg-formatet vil man blandt andet også få glæde af, hvis man også overvejer at omsætte tegningen til en lasercutter.

Tip

Vil du finde frem til siden, hvor du har hentet et ikon, kan dette gøres ved at kopiere filnavnets nummer og så indsætte det i søgefeltet. Dermed kommer en mulighed for at besøge siden hvor dette ikon ligger. Det kan være en hjælp, hvis man er kommet til at klippe navnet af eller ønsker at hente ikonet i et andet format.

Download icon cc:by Kidiladon
Læs mere
Læs mere om Noun Project i bogen Made with Creative Commons, og om hvordan deres forretningsmodel ser ud. (cc.by-sa Paul Stacey og Sarah Pearsen, 2017).