Vimeo.com

Licens

Blandet

Brugervenlighed

Øvet

Antal

+ 5,8 millioner
Vimeo
Med mere end 5.8 millioner film under forskellige Creative Commons licenser, er Vimeo en stor filmressource, når man er på jagt efter råbånd til sine videoprojekter.

Vimeo.com er ikke så kendt som Youtube, men skal man tegne et billede af de to, må Vimeo tage stikket som det seriøse og lækre site, mens der er mere tivoli og reklamesøjle over YouTube.

Gå ind på Vimeo.com/creativecommons for at komme på rette spor fra starten, og se videovejledningen herunder.

Filmen herover er udgivet under cc-by-licensen af en bruger der kalder sig Shotways, og kan derfor ganske fint vises, hentes og redigeres. Denne er bare en af de i alt 8784 film under cc-by licensen, som ligger på Vimeo.

Vær dog opmærksom på at film, er meget komplicerede at licensere, idet alle parter i produktionen skal være indstillet på at dele. Filmen herover vil jeg fx kun rippe, for at bruge billedsiden, idet jeg ikke kan finde oplysninger om musikken og idet at digtet, der læses op er af en nulevende forfatter, hvis værker jeg ikke kan finde under en åben licens heller. Dermed har vi altså en situation, hvor en bruger fejlagtigt åbner mere end han eller hun har ret til.  

Nederst på siden kan du se et remix af denne film, hvor der er taget hensyn til disse forhold. 

Sådan bruger du siden

I stedet for at gå fra en søgning og vælge licens derefter, kan du også gøre det omvendt.

Gå ind på Vimeo.com/creativecommons og vælg under den licens, som du foretrækker. Jeg plejer at vælge cc:by for at gøre chancen for at min brug af filmen ikke konflikter med afsenderens intentioner.

Se hvordan det gøres i filmen her.

Vurdering

Vimeo er et perfekt sted at lede efter råbånd, fordi siden er en legeplads for feinschmeckere og udstyrsfreaks, så de skarpeste og lækreste film finder du på Vimeo.

En del af CC-materialet er reklamer og ligegyldige optagelser, så man skal have lidt tålmodighed til nogle situationer. Det er også en side der kan udfordre dine evner udi søgning.

Du skal også huske at brugere på Vimeo selv kan vælge om de vil have en download-knap under deres film. Du kan derfor finde film under åbne licenser, hvor download ikke er en mulighed. Det vil jeg vælge at respektere, hvis det var mig, også selv om du kan finde værktøjer på nettet, der gør det muligt at rippe film fra Vimeo, og dermed omgå det problem. Hvis du virkelig gerne vil have en kopi af filmen, så vil vi altid foreslå at du indledningsvis kontakter brugeren først.

Tip
Husk at skrive alle informationer ind i filnavnet, når du gemmer film fra Vimeo.

Filen du gemmer fra Vimeo er navngivet efter filmens titel, så hvis du mangler oplysninger om filmen, når du skal bruge den, så kan du bruge filnavnet som et søgeord. Fx “Swiss Alps”

Sådan henter du videofiler

Det er ikke altid lige nemt at hente en videofil fra fx Vimeo. Men her er et par tips. 

Nogle brugere har tilladt download, og så er det nemt. 

Du har også mulighed for at kontakte brugeren efter filerne. Det kan være en god anledning til at nå endnu længere og få flere optagelser med end blot den færdige film. 

Endelig så kan du finde mange fine værktøjer til at downloade filmen. Vi kan anbefale https://www.savethevideo.com/ som blot kræver at man passer lidt på hvad der dukker op af reklamer og den slags. Ellers er den ret robust. 

London Drama cc-by Peter Leth. Til filmens billedspor er benyttet optagelser fra Dreams of love in London cc-by Shotways, fra Vimeo. Musikken til min produktion hedder Tension in the air. Musikken er en del af den mediesamling, der ligger i WeVideo, og skal derfor som sådan ikke nødvendigvis krediteres.