Madkundskab
Velkommen og velbekomme.
Madkundskab er gode råvarer, tilberedning, opskrifter, sæsoner, energi og sundhed. Det er hyggen med at lave maden sammen. Det er appetit og nysgerrighed.
Hvorfor så brænde nallerne på ophavsretten?
Velkommen – til endnu et af de fede fag, vi har her i skolen!
FAG: Madkundskab
Medier
Medier til dit fag
Temaer
Udvalgte samlinger
Forløb
Direkte til dig
Tools & Tips
Forslag og ideer.
Medier
Her har vi samlet nogle af de mediesamlinger, som kan være relevante for dit fag.
Medier for alle anbefaler
Vi arbejder løbende på at få lavet en god samling til dig her. Men indtil videre kan du fx finde lækre madbilleder på Unsplash, Pexels, Pixabay og Wikimedia Commons.
Derudover så anbefaler vi Wikidocumentaries, Wikipedia og Wikimedia Commons fordi de kan give viden om retter, opskrifter, ingredienser, lokale retter og teknikker til tilberedning.
Temapakker
Af de mange temaer, som du finder på Medier for Alle, vil disse temaer måske også være nyttige at kende.
Medier for alle anbefaler
Vi har valgt at anbefale temapakkerne herunder.
Open Felttur er helt oplagt, fordi du her får nogle digitale værktøjer til at støtte jeres aktiviteter omkring skolen og ude i området. Der er svampe, æbler og lokale råvareproducenter, der skal besøges.
Mad og Klima, fordi vi også snakker om grøn omstilling, bæredygtighed og klima, når vi taler om mad.
Krop & Sex for at henvise til steder, der måske kan støtte dig snakken om at gå i bad eller have en krop man skal passe hele livet.
Open Felttur
Kom godt ud på tur med dette tema.
Mad & Klima
Medier og viden om fødevarer og madvaner, der giver klimaet fokus.
Krop & Sex
Når sexualundervisning og snakke om køn, krop og identitet er på programmet, så se her.
Du kan se kildeangivelse på temaets fremhævede billede, når du besøger linket.
Forløb
Hele formålet med at snakke om åbne medier i undervisningen, er jo at vi har nogle muligheder for at skabe og bearbejde, som man ikke har ellers. Så derfor har vi samlet nogle forløb her, som du kan bruge eller tilpasse, som det passer jer bedst.
#52 1000 km køleskab
Lad os få det kolde gys og opdage hvor mange km vores køleskab har på samvittigheden.
Mad og klima
Mad & klima Mad har en stor påvirkning på vores klima, natur og miljø. Derfor er mad også et af de steder, som kan være et godt sted at sætte ind, når vi vil undersøge hvordan vi kan leve mere bæredygtigt. På denne side finder du en række samlinger og...
Tools & Tips
Hvis der er nogle særlige værktøjer eller tjenester, som du bør kende, har vi samlet dem her.
Medier for alle anbefaler
Vi anbefaler, at du tager kontakt til os, sådan at siden her kan blive bedre.
Derudover så vil jeg anbefale at du kaster et blik på åbne musiksamlinger, hvis I skal lave koreografi, dans eller musikvideo, eller måske bare har brug for en playliste til opvarmningen.
Bliv glad for CoSpaces
Værktøjet CoSpaces er forrygende. Men det kræver også lidt af dig i starten. Vi har samlet en lille side, for at gøre det lidt nemmere.
AI for Alle
Besøg AI for Alle hvis du vil have inspiration til at anvende AI-teknologier lovligt, og hvis du vil have vejledninger til at se hvordan fri og åben viden kan være en gigantisk motor for din undervisning.
Wiki for Alle
Wiki for alle rummer en solid indføring i alle de ressourcer og værktøjer, som tilsammen udgør verdens største samling af fri viden.
Tools for alle
Tools for Alle fokuserer på open source software og åbne platforme. Det er her du kan finde overblik over de værktøjer og tjenesterdu måske står og mangler.
Få nyheder
I Facebookgruppen Medier for Alle får du nyt om åbne medier, samlinger og forløb.
Tænk tværfagligt
Gå videre til andre beslægtede fag og få et bredere indtryk af hvad du kan gøre med åbne medier.
Tænk lokalt
Brug din inspiration fra dette fag og hold det op imod de åbne ressourcer, der findes i dit område.
Fællesskab
Få inspiration og fællesskab i foreningen for Madkundskab.
KOLOFON
Denne side er udgivet af Medier for alle, med det formål at give nogle veje ind til indhold, viden og undervisningsressourcer.
Senest opdateret
april 2025
Redaktion
Peter Leth