Støjmåling

Hvad er larm? Hvor er det og hvor meget er der? 

Du skal i dette forløb lære at under om der er støjmålinger i dit område. 

Det offentlige har lavet et kort, hvor du kan tænde for støjdata, og det kan vi bruge til denne opgave. Data og billeder fra opgaven må hentes og bruges frit, når vi blot krediterer, så det lærer du også.

KATEGORI: Undervisning

Kapitel 1

Velkommen

Kom godt i gang

Se filmen her om Miljøministeriets Støjkort, som giver dig en kort introduktion til hvordan du kan bruge kortet til dine egne opgaver. 

2 min.

Kapitel 2

Hold jer for ørene

Søg efter støjen

Gå sammen to og to, og besøg MiljøGIS-kortet. Prøv at lave en søgning i jeres lokalområde, og se om der er registreret data her. Prøv herefter at undersøg den nærmeste by, Aarhus og Kastrup Lufthavn.

Tag skærmbilleder og sæt dem ind i jeres besvarelse.

20 min.

Kapitel 3

Vurdering & Diskussion

Tid til at lære lidt mere

Prøv at besøge dette link som viser motorvejen gennem Silkeborg. Hvis I ikke kender vejen på kortet, kan I også se optagelser fra motorvejen på Mapillary her. (Afspil øverst i vinduet og følg med på det lille kort i venstre hjørne imens.)
Diskutér hvilke positive påvirkninger nedgravning og støjværn ser ud til at have på strækningen.

15 min.

Kapitel 4

MERE TRAFIK

Som dag og nat

Man siger nogle gange om to personer, der er forskellige, at de kan være som dag og nat. Men er der virkelig forskel på dag og nat, når vi kigger på støj? 

Prøv at gå ind og find et område med registreret støj for jernbaner (eller besøg dette udsnit fra Brabrand ved Aarhus) og tag et skærmbillede af dag og af nat. Sæt de to billeder ind i jeres besvarelse, og lav en beskrivelse af 1) hvor kortudsnittet er taget 2) hvad der er værd at bemærke og 3) hvilke mulige forklaringer, der kan være på at de to data er som de er.  

10 min.

Til læreren

Dette forløb er ét i rækken af forløb, der sætter fokus på at bruge offentlige kort og data.

Vi har fokuseret på

  1. at lære eleven at søge
  2. at tænde for relevante lag
  3. at styrke evner til at finde, beskrive og vurdere data

Fakta

Baggrund

Besøg

Brugervenlighed

Vejvisning

Medier

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus

Tools

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus

Forløb

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus

Alle har som minimum ret til at vide at der er nogle valgmuligheder åbne for os, uanset om vi leder efter apps, software, viden eller medier.

Hvad du vælger er op til dig – men som minimum skal du vide hvad du vælger mellem. 

Støjkort
Miljø GIS

Senest redigeret: oktober 2022

Forfatter Peter Leth